מרחיבים את הפעילות העסקית? אולי כדאי לכם להיות עוסק מורשה
עצמאים רבים אשר התחילו את דרכם כעסקים קטנים – שנקראים עוסק פטור או עוסק זעיר, מגדילים עם הזמן את פעילותם העסקית וכתוצאה מכך את מחזור העסקאות. גידול במחזור העסקאות העולה על הסכום המוגדר כסכום מקסימום לעוסק פטור, דורש שינוי מעמד מעוסק פטור למורשה.
אז מה בכלל ההבדל בין עוסק פטור למורשה? כיצד מבצעים את המעבר מעוסק פטור למורשה?
מה הם ההבדלים בין עוסק פטור למורשה?
עוסק פטור הוא עצמאי אשר מחזור עסקאותיו אינו עולה על 120,000 ₪ (נכון לשנת 2024). הסכום מתעדכן מדי שנה, ועצמאי שמחזור עסקאותיו עובר את הסכום הזה, יידרש לשנות את הסיווג ברשות המיסים מעוסק פטור לעוסק מורשה. אלא אם כן העצמאי שייך לאחד מהמקצועות אשר בהתאם לסעיף 13 לתקנות המע"מ (רישום) אינם יכולים להיות עוסק פטור וגם לא חברה בע"מ, אלא אך ורק עוסק מורשה: עו"ד, רו"ח, אדריכל, שמאי, מתרגם, מהנדס, רופא ועוד. כל העיסוקים הללו יהיו בסיווג עוסק מורשה מיום שייפתח התיק ברשות המיסים, גם אם מחזור עסקאותיהם גבוה או נמוך יותר מזה שנקבע בחוק.
עוסק פטור הוא למעשה עוסק הפטור מתשלום מע"מ. הוא מחויב להפיק אך ורק קבלות ללקוחותיו, ואינו מחויב או רשאי להפיק חשבוניות מס. אי לכך הוא פטור מלדווח למע"מ, וכפועל יוצא הוא גם אינו יכול לקבל החזרי מע"מ עבור הוצאות העסק המוכרות במס לבעלי עסקים שהם עוסק מורשה.
לעומת העוסק הפטור, עוסק מורשה מחויב להפיק ללקוחותיו חשבונית מס לפני התשלום וקבלה לאחריו, או חשבונית מס קבלה עם התשלום, ועליו לגבות מע"מ בשיעור שהוגדר בחוק, ולהעבירו לרשות המיסים. למעט יוצאי דופן, המע"מ בישראל הוא בשיעור אחיד. בשנת 2015 שיעור המס ירד מ-18% ומאז הוא עומד על 17%. הוא צפוי לעלות בינואר 2025 אולם עדיין לא פורסמה הודעה רשמית בנושא.
עוסק מורשה מדווח על עסקאותיו ומעביר לרשות המיסים את המע"מ שקיבל, בניכוי הוצאותיו, אחת לחודשיים או אחת לחודש במידה ורשות המיסים קבעה כי היקף עסקאותיו דורש דיווח חודשי.
מה כולל המעבר מעוסק פטור למורשה?
עוסק פטור מחויב להצהיר על גובה מחזור עסקאותיו עד ל-31/1 בכל שנה, באמצעות הצהרת עוסק פטור. במידה ומחזור עסקאותיו עולה על הסכום שנקבע באותה שנה, סיווג העסק משתנה מעוסק פטור למורשה. בעל עסק שסיווגו משתנה מפטור למורשה נדרש לשלם הפרשים עבור שנת המס הקודמת, ובשנת המס הבאה הוא מחויב להפיק חשבוניות מס ולהעביר למע"מ תשלומים שגבה מלקוחותיו.
במידה ועוסק מורשה רוצה לחזור לסיווג של עוסק פטור, עליו להוכיח כי לא עבר את גובה הסכום שנקבע עבור עוסק פטור במשך שנתיים.
פתיחת עוסק מורשה
פתיחת עסק מורשה כוללת מילוי טופס 821 לרישום עוסק יחיד ובמקרה של רישום שותפות או חברה בע"מ יש למלא טופס 821 במשולב עם טופס 821 א'. יש לצרף לטפסים מסמכים רלוונטיים כגון: תעודת זהות, אסמכתא על קיום חשבון בנק, חוזה שכירות/קנייה של מקום העסק ועוד. לאחר פתיחת תיק עוסק מורשה במע"מ, בעל העסק מקבל תעודת עוסק מורשה המעידה כי הוא נרשם כחוק ברשויות המס.
שינוי סיווג באמצעות שירותים דיגיטליים לעסקים של חברת INVOICE4U
כדי לייעל את המעבר מעוסק פטור למורשה, מומלץ להשתמש בכלים דיגיטליים מתקדמים שמאפשרים לבעלי עסקים לחסוך בהוצאות ולהגדיל רווחים.
חברת INVOICE4U שהוקמה לפני 20 שנה, מתמחה בהתאמת פתרונות מדויקים לעוסקים פטורים ומורשים, כולל: הנפקת חשבונית מס דיגיטלית מעוצבת, סליקת אשראי מאובטחת, מערכת ניהול לקוחות CRM, מערכת דיוור, מסחר אלקטרוני ועוד מגוון פיצ'רים ייחודיים שמקדמים את העסק. לקוחותינו נהנים מתמיכה טכנית מקיפה, הדרכות ללא תשלום ושירות לקוחות אדיב.
לקביעת פגישת ייעוץ וקבלת מידע לגבי השירותים שלנו אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר.
יורם שיפר – רואה חשבון ואחד מבעלי משרד רו"ח זיו, שיפר ושות'.
יזם בתחום האינטרנט. בין היתר פיתח מערכת להנהלת חשבונות דיגיטלית
ומערכות נוספות שנועדו לסייע לבעלי עסקים להמריא גבוה.